Asperges

We hebben een aantal asperge recepten voor u verzameld. Bent u opzoek naar een origineel, klassiek of gemakkelijk asperge recept? Bekijk dan onze recepten op deze pagina en doe inspiratie op! Of wilt u weten hoe u ze moet klaarmaken of bent u geïnteresseerd in een stukje historie van de asperge. Hieronder vind u het allemaal.

Voor je het weet is het seizoen weer voorbij. Ga gauw genieten.

De asperges schillen

De asperges worden na de oogst ongeveer 6 uur in koud water gezet om verkleuring en uitdrogen te voorkomen.
Vervolgens worden de asperges gewassen, op maat gesneden en gesorteerd naar kwaliteit. Bij aspergeboerderij Koks zijn de asperges ook geschild verkrijgbaar.
Na het schillen overleggen we met de klant om de asperges in vacuüm te verpakken, hierdoor zijn ze langer houdbaar.

Heerlijke asperge recepten

Asperge weetjes

Historie van de asperge teelt

Heeft u zich nooit eens afgevraagd waar asperge vandaan komt? De asperge vindt haar oorsprong in Azië. In de piramide van Sakkara in Egypte zijn afbeeldingen van asperge gevonden die daar 3000 jaar voor Christus zijn vervaardigd. De Grieken noemden asperge Asparagos: ‘de niet gezaaide’. In die tijd groeide de asperge in het wild, ze werd ook gebruikt voor medicinale doeleinden en om belangrijke dames te tooien.

Opmars naar het noorden

Via Italië en Frankrijk, waar de asperge vooral in kloostertuinen werd geteeld, vond de verspreiding plaats naar Noordwest-Europa. Steeds meer kreeg de asperge betekenis als culinaire groenten. In Nederland ligt de bakermat van de asperge meer dan een eeuw geleden, achter de duinen van het Westland en het huidige bollengebied bij Rijnsburg en omgeving. Voor de tweede wereldoorlog breidde de teelt zich vooral uit in Bergen op Zoom en omgeving. Na de tweede wereldoorlog werd Zuidoost-Nederland het aspergecentrum van Nederland.

Bron: LTO
Datum: 08-05-2002

Hoe het begon!

Onze aspergeboerderij vindt u aan de Oostermaatsdijk 10a in Lettele, in de buurtschap Oude Molen.

De boerderij is gebouwd in 1917 en was oorspronkelijk een typisch Sallands gemengd bedrijf. Melkvee en varkens. Met de komst van de melktank in 1980 zijn we gestopt met melken, later zijn we eveneens gestopt met het houden van varkens.

Ondanks dat er geen koeien of varkens meer werden gehouden, bleef de interesse en passie voor het vak. Zo hebben we in 2004 onze eerste aspergeplanten aangeplant (gepoot) en is één van oude varkensstallen omgebouwd tot boerderijwinkel.

Nu in 2019, zijn we een begrip in de buurt en daarbuiten. Onze velden zijn uitgebreid, waar we zowel witte als groene asperges telen. De boerderijwinkel is voorzien van alle gemakken, waaronder een schilmachine en verschillende aanverwante artikelen. Voor een complete maaltijd –voorzien van heerlijke asperges– bent u bij ons aan het juiste adres!

Om te zorgen voor biodiversiteit en de bijen te sparen zaaien we al sinds 2018 akkerlanden in om mooie en nuttige planten in de zomer te laten groeien.

Onze boerderijwinkel is, in het aspergeseizoen, dagelijks geopend.

Asperge teelt

Zaad
Bij de aspergeveredelaars worden speciale zaden gekweekt voor de aspergeplant.
Deze zaden worden bij de plantvermeerderaars uitgezaaid en groeien uit tot een aspergeplant. Vervolgens gaan deze aspergeplanten naar de aspergetelers. Zij poten de planten voor witte asperge in de aspergebedden. Na twee jaar kan er voor het eerst geoogst worden. In het voorjaar worden de bedden opgehoogd en glad afgestreken zodat de asperges kunnen groeien voor de oogst. De aspergebedden worden meestal afgedekt met zwart/wit folie.

Groei
In het voorjaar groeit uit de aspergeplant (wortel) een nieuwe stengel, de asperge. Omdat asperge een meerjarig gewas is, groeit na het oogstseizoen de asperge door tot een plant met loof. In de herfst wordt het loof van de aspergeplant geel en sterft af. De opgebouwde suikers trekken via de sapstroom naar de wortels. Deze voedingsstoffen zorgen voor nieuwe stengels in het volgende oogstseizoen.

Oogst
Aspergetelers oogsten van begin april tot 24 juni, meestal handmatig. Half maart en begin juli wordt er soms ook wel geoogst, maar kleine hoeveelheden. Witte asperges groeien in de grond (aspergebedden), groen en paars boven de grond. Bij wit wordt er meestal zwart/wit folie op de bedden gelegd voor kwaliteit, tegen verkleuring en ter vervroeging van de oogst. Zwart aan de bovenkant, ontvangt de warmte van de zon ter vervroeging en de witte zijde stoot warmte af. De teler kiest afhankelijk van het weer welke zijde boven ligt. Ook wordt er soms transparante folie over de zwart/wit folie gelegd (minitunnels) voor nog meer vervroeging. Bij de oogst wordt de folie opgelicht. Als er een barstje of kopje zichtbaar is, heeft de asperge de juiste lengte en kan geoogst worden.

De asperges worden na de oogst ongeveer 6 uur in koud water gezet om verkleuring en uitdrogen te voorkomen. Vervolgens worden de asperges gewassen, op maat gesneden en gesorteerd naar kwaliteit. Steeds vaker zijn asperges ook al geschild verkrijgbaar. Na afwegen en verpakken gaan de asperges naar de veiling, restaurant, supermarkt, groenteman of wordt door de teler zelf aan huis verkocht.

De bijen zijn zeer belangrijk voor onze natuur